pastoraal werkster


pastoraal werkster 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

vrouw die zonder wijding tot priester of diaken werkzaam is in het pastoraat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pastoraal werkster…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Activiteit of handeling] is zonder priesterwijding of diakenwijding werkzaam in het pastoraat

    Algemene voorbeelden


    Sinds het Tweede Vaticaans Concilie werden steeds meer leken als vrijwilligers actief in het parochieleven. Maar zij worden geleidelijk minder in aantal en bovendien grijzer; en ook zij ervaren dat het alsmaar minder wordt, hoe hard ze ook ploeteren. Er kwamen pastoraal werkers en werksters; later diakens, onbezoldigden en anderen als pastorale beroepskracht. Maar zij konden het verminderen van het aantal priesters niet compenseren.

    http://www.de-oase.nl/nieuws/view.nieuws.php?id=328,

    Er zijn 235 priesters en pastoraal werkers en werksters actief in het categoriaal pastoraat, nog afgezien van hen die in instellingen voor gezondheidszorg en in het militair pastoraat werkzaam zijn.

    http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

    Er is een goed en helder zicht nodig op de identiteit van de diverse ambten en functies. Concurrentie tussen priesters, diakens en pastoraal werkers en werksters en overschrijdingen van posities en bevoegdheden zijn te vermijden. De Instructie over de medewerking van lekengelovigen in het dienstwerk van priesters reikt hiertoe opnieuw een kader aan.

    http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

    Het is noodzakelijk dat er een landelijke consensus tot stand komt over de opleidingscriteria van priesters en over het profiel, de taken en opleidingscriteria van diakens en pastorale werkers en werksters.

    http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

    Het bisdom Antwerpen heeft alvast beslist alle pastorale werkers en werksters, die in een parochie werken, voortaan parochie-assistent/e te noemen, de term die door het ministerie van Justitie wordt gehanteerd. Het statuut en de taken van de parochie-assistent/e worden omschreven in de nieuwe beleidsnota, waarin alle ambten en functies in de parochies van het bisdom Antwerpen worden uitgetekend.

    De Standaard,

    Soms zijn er spanningen tussen gewijde bedienaren en pastorale werkers en werksters. Die spanningen betreffen hun identiteit en bevoegdheden.

    http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

    Pastoraal werkers en werksters hebben slechts een beperkte ruimte in de viering van de eucharistie, omdat het sacramentele karakter hiervan aan de priester is voorbehouden.

    http://www.dse.nl/brigidaparochie/Parochieblad.html,

    Priesters en pastorale werkers en werksters worden opgeroepen catechetische taken ook feitelijk in hun werkzaamheden meer prioriteit te geven. Er dienen nog meer vrijwilligers gevormd te worden voor taken op dit terrein.

    http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,